7 TAPI 1 SAJA KE AKHIRAT

345 Views 0 Comment

Satu lagi perkongsian menarik yang saya kira mampu memberi sesuatu faedah kepada kita. Saya tidak tahu siapa penulis asal atau pengumpul maklumat ini tetapi berharap yang empunya badan menghalalkan tindakan saya ini untuk menghebahkan kepada umum. Saya memetik artikel ini yang berterbangan dalam beberapa aplikasi sosial dan panjangkan di dalam blog ini. Terima kasih! Saya doakan empunya asal artikel ini diberkati hidupnya dunia dan akhirat.

Isu tentang persahabatan bukan cerita baru. Bertemu, berkenalan, berselisih pandangan, bertelagah dan berbaik semula adalah antara rencam kehidupan. Bahkan bagi mereka yang berjauhan daripada keluarga, perantau di kota misalnya, menjadikan sahabat sebagai keluarga kecil mereka. Keluarga kecil inilah tempat untuk mengadu nasib, bercerita tentang permasalahan harian, berkongsi cara kerja dan sebagainya.

islamic-quotations-2

Saya sendiri alhamdulillah dilingkungi sahabat-sahabat baik rakan sekerja mahupun kenalan di luar bidang perjuangan. Bagaimanapun selepas membaca artikel di bawah ini, sekurang-kurangnya saya mengenali tujuh jenis persahabatan dan mungkin pembaca juga boleh jadikan sempadan dan teladan dalam menjalani kehidupan ini. Bayangkan, bersahabat juga mampu memimpin kita ke syurga tetapi dalam ketujuh-tujuh jenis ini, hanya satu yang akan membawa bahagia kita ke sana.

Sila hadamkan tujuh jenis persahabatan yang dimaksudkan:

1. TA’ARUFFAN – Persahabatan yang terjalin secara kebetulan seperti pernah bertemu di stesen keretapi, hotel, hospital, pejabat pos, ATM dan lainnya.

2. TAARIIHAN – Persahabatan yang terjalin kerana faktor sejarah, misalnya teman sekampung, satu kelas, satu sekolah, satu asrama dan sebagainya.

3. AHAMMIYYATAN – Persahabatan yang terjalin karana faktor kepentingan tertentu seperti rakan bisnes, politik dan sebagainya.

4. FAARIHAN – Persahabatan yang terjalin kerana faktor hobi, seperti teman futsal, badminton, memancing dan sebagainya.

5. AMALAN – Persahabatan yang terjalin kerana kerjaya, misalnya sama-sama guru, doktor, arkitek dan sebagainya.

6. ADUWWAN – Sahabat tetapi musuh, depan kita bukan main dia baik lagi tetapi lain pula apabila di belakang kita … Allah! Pijak semut pun tak mati! Talam dua muka. Seperti firman Allah SWT : “Kalau kamu mendapat kebaikan atau kesenangan, ia menyakitkan hati mereka, bila kamu ditimpa musibah, mereka sekata hati …” (Surah Ali Imran : 120)

Rasulullah SAW mengajarkan doa : “Allahumma Ya Allah … selamatkanlah aku daripada sahabat yang bila melihat kebaikanku dia bersembunyi tetapi bila dia melihat keburukanku dia sebarkan.”

7. HUBBAN LIMAANAN – Sebuah ikatan persahabatan yang lahir batin, tulus saling cinta dan sayang kerana ALLAH SWT, saling menolong, menasihati, menutupi aib sahabatnya, memberi hadiah, bahkan diam-diam di penghujung malam, dia mendoakan sahabatnya. Boleh jadi dia tidak bertemu tetapi dia cinta sahabatnya kerana Allah Ta’ala.

29bb29fecc020c43c8ebe795cacb0163--imam-ali-quotes-muslim-quotes

Daripada tujuh macam persahabatan di atas, satu hingga enam1-6 akan LENYAP di akhirat. Yang tinggal hanya satu ikatan persahabatan iaitu persahabatan yang ke-7. Persahabatan yang terjalin kerana Allah Taala seperti firman Allah SWT: “Pada hari itu (Kiamat) sahabat-sahabat karib akan menjadi musuh bagi yang lain kecuali persahabatan kerana ketaqwaan.” (Surah Az-Zukhruf :67)

Semoga dieratkan ukhuwah dan persahabatan kita kerana Allah SWT.

0 Comments

Leave a Comment