OLAHRAGA CARI PENGIKUT

146 Views 0 Comment

Tular Farid pula semakin menjadi-jadi. Para instafamous bagaikan berlumba membuat parodi single DSV dan Farid tidak mahu ketinggalan di dalam olahraga maya itu. Ternyata kreativiti Farid dipuji ramai, sekaligus menambahkan lagi pengikut di laman sosial tersebut. Makin kembang hidung makin berkepak sayap bangga pelajar Tingkatan 5 itu. Tidak dihairankan segala komen yang baginya tidak bermaruah kerana menjadi peri penting untuknya adalah angka pengikut bertambah. Empat juta pengikut, bukan mudah untuk mencapai angka itu tetapi Farid membuktikan.

Aksinya sedang meratah ayam dan mee goreng mungkin menjengkelkan sesetengah pihak namun tidak buat pengikutnya. Farid membawa watak bomoh wanita cantik dengan solekan tebal sambil berkemban kain batik sarung. Gerakan badannya seolah-olah sedang memuja roh diperlengkapkan lagi asap kemenyan. Suntingan video tersebut masih lagi kelihatan sentuhan amatur tetapi para pengikutnya tak pernah kisah pun dengan kualiti itu.

Zulkifli antara pengikut instagram Farid dan segala yang dipaparkan pada setiap videonya, bukan lagi hijab buat si ayah. Kata-kata nista teman pejabatnya masih menggumam di benak, bagaikan batu terbentuk di dalam hempedu hatinya. Sakit jiwa kalau difikirkan. Bagaimanapun kata-kata semangat Wan Peah yang menyokong usaha Farid menjadi instafamous melembutkan kembali pertimbangan Zulkifli terhadap Farid. Dia memang akan menegur anak bujangnya itu tetapi masih memikirkan cara yang terbaik. Dia tidak mahu anak kesayangannya itu berkecil hati.

Petang itu peluang tersebut tiba. Zulkifli tidak ke pejabat hari itu, sengaja ambil off day lantaran cutinya masih berbaki banyak. Seperti hari cuti biasa terutama hujung minggu, Zulkifli akan menyediakan masakan kegemaran Farid yakni ayam masak merah madu. Zulkifli memang rajin di dapur dan dia seharusnya begitu kerana tanggungjawabnya sebagai ibu dan ayah kepada Farid. Daripada masak ringkas-ringkas, selepas berbelas tahun menduda, Zulkifli boleh dianggap setaraf tukang masak restoran lima bintang kerana kepakaran memasak pelbagai jenis makanan.

Di meja makan adalah cara terbaik untuknya bercakap dengan Farid. Bukan kerana dia terpengaruh dengan drama Melayu yang banyak babak berdialog di meja makan sambil menyuap makanan, sebaliknya Zulkifli sememangnya suka berada di ruang tersebut. Sepulangnya Farid dari sekolah, terus ke dapur kelaparan. Zulkifli gembira melihat anaknya makan dengan begitu berselera.

“Petang ni Farid nak ke rumah Amir, nak buat homework dengan dia,” kata Farid selepas selesai mencuci tangan.

“Baguslah, belajar rajin-rajin. Tapi sebelum pergi, solat Zuhur dulu,” pesan si ayah.

Giliran Farid pula mengemas meja makan. Zulkifli telah memprogram didikan anaknya begitu, tidak mahu Farid terlalu dimanjakan. Itu antara cara ayah menyuntik ilmu berdikari. Zulkifli hanya memerhati sambil memikir masa dan cara sesuai untuk memulakan perbualan topik berkaitan ketularan Farid. Farid meletakkan pinggan mangkuk yang telah digunakan ke dalam sink dan mula mencuci.

“Ayah nak tanya sikit…” suaranya bagaikan tersekat.

“Tanya apa Yah?” pintas Farid tanya menoleh ke arah ayahnya.

“Tentang Farid dalam instagram tu,” Zulkifli tambah yakin.

Tangan Farid yang masih berlumuran buih-buih sabun, tiba-tiba berhenti menggosok pinggan.

“Belum habis lagi ke Yah? Kan Farid dan cakap, Farid buat untuk suka-suka jer. Lagipun ramai pula yang suruh Farid reviu produk mereka, dapat jugalah duit belanja,” Farid mula bimbang andai ayahnya menghalang.

“Tapi Farid tahu kan yang benda itu tak elok untuk pandangan masyarakat kita? Jiran-jiran kita pun mula mengata, ayah malu rakan-rakan pejabat yang kata anak ayah…pondan,” kata-kata Zulkifli mula bernada tegang.

“Kalau Farid pondan pun, apa salahnya? Bukan mereka yang bagi kita makan. Ayah terlalu memikirkan tentang orang lain, tentang rakan ayah tentang masyarakat. Ayah tak fikir langsung pasal Farid. Sekurang-kurangnya Farid buat apa yang Farid suka dan tak ganggu hidup orang lain,” kata Farid yang cepat-cepat mencuci tangan walaupun pinggan kotor masih berkumpul dalam sink.

“Walaupun dilabelkan pondan?” tegas Zulkifli.

“Habis tu kalau di TV, semua artis lelaki yang berpakaian perempuan itu semuanya pondan lah? Farid pun macam mereka juga, hanya bawa watak perempuan. Bukan 24 jam mekap,” Farid cuba mempertahankan.

“Mereka artis, kita ni siapa? Lelaki berpakaian wanita adalah salah di sisi agama, Farid tahu bukan? Masyarakat kita belum mampu menerima itu semua dan mereka hanya tahu menghina saja. Ayah tengok komen-komen di IG Farid, biarpun dituju kepada Farid tetapi ayah terasa sebab Farid anak ayah. Mahu saja ayah menjawab di situ,” Zulkifli cuba mengawal kembali nada marahnya agar perbualan petang itu lebih berbaur perbincangan, bukan pertelingkahan.

“Farid buat apa yang Farid suka. Bukannya Farid nak jadi pondan sebagai kerjaya. Lagipun ayah, masyarakat suka menghukum kita tetapi kalau kita sudah kaya, mereka menerima apa saja yang kita buat. Ramai juga adik-adik yang kaya tiba-tiba, masyarakat boleh pula menerima mereka sebagai perempuan. Sebab apa? Sebab mereka berduit.

“Orang kita akan gelap mata. Semua yang tak betul akan jadi betul bila mereka kaya raya,” Farid malas nak bertapis-tapis dengan ayahnya dan bermohon ayahnya faham.

“Ayah bukan nak menghentikan minat Farid itu tetapi buatlah sopan sedikit. Watak lelaki kan ada, cuba jadi Farid sendiri macam sekarang ni. Kita kan ada pilihan,” Zulkifli semakin mengendurkan rentak suaranya. Lembut.

“Kalau bukan kerana watak pondan itu, orang tak akan tengok video Farid. Ayah, pengikut Farid dah empat juta yang sukakan Farid sebagai perempuan,” kata Farid.

Petang itu tiada konklusi. Zulkifli buntu untuk meneruskan perbualan dengan anaknya. Farid pula, cuba untuk tidak bergaduh dengan ayahnya walaupun dalam hatinya mahu saja menjerit ‘kenapa bahlol sangat ayah aku ni’. Mereka hanya berdamai dengan diri masing-masing sebagai penutup perbualan. Farid masuk bilik, bersiap untuk ke rumah Amir. Zulkifli, termangu sendirian.

Bagi Zulkifli, Farid tidak tahu latar cerita lamanya semasa remaja. Bagi Farid, ayahnya tidak tahu yang dia tahu tentang siapa ayahnya ketika remaja. Dan dia sendiri tidak mahu membongkar rahsia itu, biarlah ayahnya dengan dunianya. Sebagai manusia, kata cikgu Sejarahnya, setiap orang akan terpalit sejarah hitam atau kelabu sendiri.

**BERSAMBUNG

0 Comments

Leave a Comment